Når du skal bygge dit drømmehjem, så gælder det om at få nogle bestemte ting lavet fra starten lige sådan som det bør være, så du ikke skal til at skifte ud eller bygge om senere hen. Det kan handle om opvarmningsmetoden, men faktisk kan det også handle om dit vand, for det er ikke nødvendigvis bare det vand fra det lokale vandværk du skal nøjes med.

Alle vil jo gerne undgå de trælse ting ved kalk

Når du ser på vand i et område, så kigges der som regel på blødheden i vandet. Denne indikerer f.eks. hvor kalkfrit vand der er tale om, som der kommer ud af hanerne. Der er ingen tvivl om at vi alle rigtigt gerne vil have kalkfrit vand og går du på gaden og spørger en tilfældig forbipasserende vil du sikkert opleve en forundring i stemmen når der svares, fordi det jo må være en selvfølge.

Men faktisk bør vi ikke bare se på kalkindholdet alene, men nærmere se på hvor rigt vores vand er på de mineraler som er så gode for os. Det viser sig nemlig at den kalk vi brokker os så meget over for det første, er med til at opsamle de mineraler vi har brug for i vandet, men det viser sig også, at når man fjerner kalken med blødgøringsanlæg så fjerner man også mineralerne i samme proces.

Forskellen på vandbehandling og blødgøringsanlæg

Det er derfor virkelig vigtigt at der bliver skabt en forståelse for hvad et blødgøringsanlæg egentlig gør for dit vand, for det er langt fra alle der overhovedet tænker over at kalkfrit vand heller ikke er sundt vand fordi det også pludseligt er blevet til mineralfrit vand.

Men kan man så ikke gøre et eller andet for at fjerne den kalk der sætter sig i opvaskemaskine, brusedyser osv.? Nej, du kan ikke fjerne kalken helt uden at du fjerner det gode i vandet, men en ting du kan overveje, er et vandbehandlingsanlæg i stedet for blødgøringsanlæg.

Med et vandbehandlingsanlæg er der ikke tale om den samme proces som der bruges i et blødgøringsanlæg. Her der udnyttes elektromagnetismen i stedet og ved at udsætte kalken for elektromagnetisme, så tvinger man kalken til at skifte struktur.

Med elektromagnetisme ændres formen. Foto: Unsplash

Kalken ændrer form og du beholder dine mineraler

Kalken bliver altså ikke fjernet men ændrer bare strukturen og går fra at være med en krystalliseret struktur til at blive til granulat. Når denne omdannelse sker, så kommer der stadig kalk ud af dine haner, men det kommer ud i en pulverform, som ikke tilstopper de systemer og rør som vi bruger i alle byggerier.

Når du efter dit brusebad er vant til at du skal skynde dig at tørre de våde fliser af, så kalken ikke sætter sig og bliver helt umulig at fjerne, så kan du måske have glæde nok i at vide at der selvfølgelig stadig kommer en form for kalk ud, men i stedet for at det er den besværlige af slagsen, der virkelig kræver knofedt, så kommer den ud som en okay en af slagsen, som du kan tørre væk med en fugtig klud.