Der er mange ting man skal huske på, når man bygger. Én af disse er, at man skal sørge for, at have nogle lamper der afgiver det rette lys i forhold til det man ønsker. Det næste skridt indenfor belysningen, er at de lyskilder man vælger også giver det lys man har forestillet sig at de skal afgive. Alt efter hvor i hjemmet man skal have lys, og hvad det skal bruges til, vil der være en bestemt slags lyskilde der kan sørge for dette. Herunder kan du læse om de forskellige typer af lyskilder samt et par af deres fordele og ulemper.

Spotbelysning

Spotbelysning ses ofte på badeværelser eller i køkkener, da det sørger for et godt, skarpt og funktionelt lys. Det er mest almindeligt at anvende GU10 lyskilder som spotbelysning. Disse pærer kan både fås som almindelige, men det er også muligt, at købe Gu10 lyskilder som egner sig til at blive dæmpet med en lysdæmperkontakt.

Dekorationspærer

Dekorationspærer som LED pærer er blevet et mere og mere udbredt fænomen over de seneste år. Tidligere var glødepæren at se i rigtigt mange hjem rundt omkring i Danmark og  i mange år var det den foretrukne pære i de danske hjem. Årsagerne til glødepærens popularitet skyldes blandt andet dens alsidighed forstået på den måde, at den er enormt dekorativ, samtidig med at den fås i flere forskellige former og lysstyrker. I dag har LED dekorationspæren erstattet den klassiske glødepære. For hver dag der går, kommer der flere og flere varianter af de populære dekorationspærer. Der forhandles i dag pærer som ligner de helt klassiske glødepærer, som ”bare” er runde med en glødetråd, eller LED dioder der ligner i, men der er også fremstillet et utal af andre varianter af dekorationspæren. Her kan eksempelvis nævnes pærer med skrift eller symboler inde i pæren. Dette kan f.eks. være et hjerte inde i pæren eller en lille tekst á et eller to ord.

Plafonder til loftet

Plafonder med indbygget LED er en undervurderet form for lys, som dog ses en del steder. Med undervurderet menes der, at plafonderne ikke får så meget opmærksomhed. Dette er dog ment som et plus, da det heller ikke er hensigten. Vi ser især plafonder til loftet på gangarealer eller på badeværelset. Fællesnævneren for disse to områder er, at man ofte har brug for et funktionelt lys her, hvor lamperne ikke skal tage opmærksomhed, men bare afgive det lys, der er behov for.