Hvornår har man nogen sinde fået tingene præcis, som man gerne vil have? Kun når man selv bygger noget op fra bunden. Det kan du, hvis du bygger dit eget hus. Det er ikke så kompliceret, som det måske kan virke.

Hvad drømmer du om, når du skal bygge nyt hus?

Store vinduer, så lyset kan skabe en velkommende stemning i sofaen om søndagen. En stor have, så man kan blive sort under tæerne, når man spiller badminton en vindstille sommeraften. Et stort køkken hvor der er plads til at bage og lave aftensmad samtidig.

Alle familier har forskellige behov. Nogle bruger meget tid ude, andre bruger meget tid i stuen og en helt tredje familie finder ro i køkkenet. Derfor er det svært at finde den bolig, der passer lige præcis til de behov, man leder efter.

Når det kommer til jagten på den rette bolig, har man heldigvis den mulighed, at man kan skabe sit eget. Man kan bygge et nyt hus selv. Det giver lige præcis den frihed, man søger, til at indrette rum, lys og loft præcis på den måde, man gerne vil.

Hvis man har brug for en kælder, kan man skabe det – og hvis man har brug for en stor garage, kan man skabe det.

Hjemmet er det sted, vi bruger det meste af vores liv. Det er vores helle og vores fristed, for det er her, vi tilbringer vores fritid. Derfor betyder det også ekstra meget, at hjemmet er indrettet, så vi kan slappe af. Uanset hvor og hvordan vi gør det.

Det kan umiddelbart lyde som et uoverskueligt projekt at bygge sit eget hus. Men det er det ikke nødvendigvis. Der er masser af hjælp at hente, hvis ikke du selv har værktøjskassen helt i orden. Både til det praktiske og til at tage beslutninger om indretning. Omvendt kan du også få enormt stor indflydelse, hvis det er det, du ønsker. Alt er op til dig.

Der findes færdige løsninger, som du blot skal sige god for, og der findes ting, du kan bygge op helt uden hjælp fra andre. Det afhænger mest af alt af din formåen og lyst.

En af de største friheder ved at plante sit eget hus på en helt ny grund er, at du selv bestemmer, hvor det skal ligge. Du er ikke stavnsbundet af, at drømmehuset ligger ud til en trafikeret vej, eller at huset med den perfekte beliggenhed kræver en kærlig hold. Du skal blot placere huset, der hvor du har lyst.

Husk statisk beregning og dokumentation

Når du bygger hus er det vigtigt, at du har styr på den tekniske dokumentation. Det er faktisk et lovkrav. For at få lov til at bygge nyt eller om eller til, skal du have udarbejdet statiske beregninger. Statiske beregninger udføres eksempelvis af en rådgivende byggeingeniør med speciale i konstruktioner og beregninger.

Sørg for at der er styr på elinstallationerne

Elinstallationer skal laves korrekt, så du undgår ulovlige installationer. Sørg for at vælge en autoriseret elektriker, der kan stå for din el-entreprise. Det kan blive en dyr fornøjelse, hvis du forsøger selv eller vælger ufaglært arbejdskraft. Det værste scenarie er naturligvis, hvis det hele skal laves om.